18 August 2009 - 23:09GMail zanimljivosti

Par zanimljivih osobina popularnog GMail servisa.

GMail ignoriše karaktere nakon znaka + u email adresi

Ukoliko ste vlasnik email adrese peraperic@gmail.com, email poruke upućene na adresu peraperic+sufiks@gmail.com će takođe završiti u vašem inboxu. Ovaj feature dobro dođe prilikom otvaranja naloga na raznim servisima gde ostavljate email adresu. Za svaki sajt možete koristiti poseban sufiks, na primer peraperic+facebook@gmail.com, peraperic+twitter@gmail.com itd. Kada se jednog dana neka spam poruka pojavi u vašem inboksu, po adresi na koju je spam poruka poslata možete zaključiti i sa kog servisa je “procurela” vaša email adresa.

Sve ovo pod uslovom da spameri ne znaju za ovu osobinu Gmejla i da se nisu potrudili da odstrane sufikse pre slanja spama. Takođe, neki servisi će znak + smatrati “ilegalnim karakterom” u vašoj email adresi i neće vam dozvoliti da upišete ovakvu email adresu prilikom otvaranja naloga.

Ova opcija vam može pomoći i za lakše filtriranje i dodeljivanje labela porukama i slično. Npr. svim porukama upućenim na peraperic+mailinglist@gmail.com možete automatski dodati label po kome ćete znati da je u pitanju poruka sa neke mailing liste.

GMail ignoriše karakter . u email adresi

Danas sam putem Twittera saznao za još jedan GMail feature. Da li ćete email poslati na peraperic@gmail.com ili na pera.peric@gmail.com ili na pe.ra.pe.ric@gmail.com, sasvim je svejedno, sve poruke stići će u vaš inboks peraperic@gmail.com.

Kako bi se ovo moglo iskoristiti još mi nije palo napamet. :) Verovatno je postojala želja da i poruke slučajno poslate na recimo pera.peric završe na pravom mestu.

Znate li još neku GMail zanimljivost?

Nema komentara | Tagovi: Uncategorized

Dodajte komentar