19 January 2009 - 23:04Morten Lu(n)d?

Ukoliko pratite IT blogove verovatno ste već naleteli na vest da je Morten Lund, jedan od poznatijih evropskih investitora, bankrotirao. Ako niste, evo zanimljive priče.

Morten Lund se proslavio kao jedan od ranih investitora u Skype koji je kasnije prodat EBayu. Sa investicijama je nastavio i kasnije, a jedna od poslednjih kompanija sa kojom je uspešno odradio ‘exit’ je i Zyb koji je u 2008. prodat Voodafonu za nekih $49 miliona .

Međutim, pored ostalih kompanija, Lund je ogroman kapital, nekih tridesetak miliona evra, uložio u biznis sa štampanim novinama u Danskoj, i to besplatnim, i to isporučenim na kućnu adresu?! I pored toga što je stvorio možda i najčitanije novine u Danskoj, zbog lošeg biznis modela firma je bankrotirala a sa njom i lično Lund jer je gro svog kapitala skrkao u ovaj jedan startup. Tako će čovek koji je prošle godine razmišljao da kupi privatni avion sada verovatno ostati i bez svoje kuće.

No za Lunda nije baš sve tako crno jer je svoj novac investirao u preko 80 startapa širom sveta, pa će mu eventualna prodaja ili IPO neke od kompanija u koje je investirao ponovo doneti određeni kapital.

O razlozima propasti, Lund je detaljno pisao i na svom blogu još u septembru. Naime, drama oko bankrotstva je krenula još u julu prošle godine, a ovih dana je samo okončana. Lund je bio i predavač na nedavno završenom LeWebu a snimak njegovog predavanja i zanimljivog ćaskanja sa Luik Le Merom možete pogledati u snimku na kraju ovog posta.

Naravoučenije? Pa nema nekog posebnog zaključka, osim možda da je potvrđena teorija da veoma tanka linija razdvaja ludaka i genija. :) Iskreno mi nije jasno kako je čovek sa četvoro dece uložio (skoro) sve svoje pare u jedan jedini startup. Sa duge strane, zanimljiv je i način kako Lund razmišlja pa u svakom slučaju preporučujem da pogledate video klip.

Nema komentara | Tagovi: Uncategorized

Dodajte komentar