27 March 2008 - 22:52Srbzila

Juče je održana prva prezentacija lokalizovanih open source rešenja koje je Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo (kao što jablan jednom napisa, ovaj naziv nikad neću naučiti) razvilo u saradnji sa akademskim institucijama u Srbiji.

Meni je od lokalizovanih programa najinteresantniji Firefox, pa sam probao da instaliram “Srbzilu” koju je lokalizovao Elektrotronski fakultet u Nišu.

Bez namere da odmah kritikujem na sav glas, pošto verujem da je još uvek u pitanju radna verzija, konstatovao bih da meni “Srbzila” ne radi. Nakon instalacije u start meniju pojavila su se dve prečice čudnog naziva a pokretanjem jedne od njih startuje se dobri stari Firefox na engleskom jeziku, tako da od “Srbzile” nisam video ni “S”. Doduše jesam, instalaciona procedura je na srpskom.

Srbzila u start meniju

Inače, instalacija je teška čitavih 13MB (!?) dok je primera radi veličina originalnog Firefoxa 2.0 oko 5,6MB bez obzira na to koji jezik odaberete. “Srbzila” ne gazi postojeći Firefox već se instalira u posebnom folderu C:\Program Files\Srbzila.

Na sajtu “Srbzile” nisam pronašao kontakt email ili formular pa i zbog toga moram ovako javno da se oglasim. Takođe ne znam baš da li je bilo neophodno prevoditi i naziv proizvoda. Čak i da jeste, to nije urađeno konzistentno, ako je Thunderbird već postao Gromoptica, Firefox bi morao biti Vatrena Lisica :) pošto je Mozilla naziv organizacije, a naziv proizvoda je Firefox.

1 Komentar | Tagovi: Uncategorized

Komentari:

  1. [...] razliku od Srbzile, instalacija je velika 7MB koliko i verzija na engleskom jeziku. Prilikom instalacije umesto [...]

Dodajte komentar