8 January 2008 - 22:45Facebook platforma

Reč dve i o Facebook platformi sa kojom sam se po prvi put susreo praveći Naslovi.net Facebook aplikaciju. Facebook platforma sastoji se od nekoliko ključnih komponentni:

Interfejs (API) je skup metoda uz pomoć kojih pristupate podacima sa Facebooka kao što su korisnički podaci, liste prijatelja i slično. U beti se nalaze data metode pomoću kojih Facebook možete koristiti i za skladištenje podataka. Iako se API-ju pristupa preko REST interfejsa, postoje i gotove klijent biblioteke za sve popularne programske jezike tako da nećete morati sami da pravite REST zahteve, šaljete ih na server i obrađujete rezultate, već ćete jednostavno koristiti gotovu metodu ili osobinu, npr. $facebook->api_client->friends_list.

FBML ćete verovatno najviše koristiti. Radi se o skupu elemenata koji proširuju XHTML i pomoću kojih možete praviti standardne Facebook komponente koje inače viđate u Facebook aplikacijama.

FBJS je proširenje Javascripta. Facebook će svaki Javascript iz vaše stranice isparsirati i doterati tako da se javascript može bezbedno izvršavati u okviru vaše aplikacije a da ne remeti rad ostalih aplikacija i samog Facebooka. Zbog toga su uvedeni i dodatni objekti i metode za rad sa Javascriptom.

FQL je jezik upita pomoću koga podatke kao što su liste prijatelja i sl. možete dovući sa Facebooka koristeći SQL sintaksu.

Početak

Za početak vam savetujem da proučite anatomiju Facebook aplikacija a potom krenite polako sa svojom “hello world” aplikacijom prateći ovo korak-po-korak uputstvo. Kada prema uputstvu savladate prve korake i napravite svoju hello world aplikaciju na vama je kako ćete je dalje proširivati i napraviti nešto korisno.

Vaše aplikacije se hostuju na vašem serveru. Aplikacuju na primer možete staviti pod http://vasdomen.com/mojafbapp/ i to će biti vaš „callback URL“. Bilo koji poziv http://apps.facebook.com/appname/nekastrana.php učiniće da Facebook učita sadržaj sa stranice http://vasdomen.com/mojafbapp/nekastrana.php i prikaže izlaz iz vašeg skripta u okviru vaše aplikacije. Pre toga Facebook će naravno isparsirati izlaz iz vašeg skripta zamenjujući FBML elemente stvarnim XTHML-om. Takođe, svi elementi biće reimenovani tako da se bezbedno mogu izvršavati ne remeteći ostale Facebook elemente. Na primer <div id=’header’> će postati <div id=’app12345678_header’>. Slično će se desiti i sa Javaskriptovima koji preko FBJS referenciraju na ovaj objekat preko njegovog ID-a. Vaši stilovi će takođe biti promenjeni pa će #header {color: #c0c0c0;} postati #app12345678_header {color: #c0c0c0;} itd. Sve ovo se naravno dešava potpuno transparentno, ali nije zgoreg da znate šta se zapravo dešava sa vašim kodom, lakše ćete razumeti zašto vam neke stvari ne funkcionišu. Da pomenem i da ne možete linkovati eksterne css datoteke već ćete stilove pisati u okviru <style> elementa.

Utisci

Sve u svemu, ne radi se ni o kakvoj nuklearnoj fizici, niti u samoj platformi postoji nešto što bi developere posebno impresioniralo. Generalno pravite web strane kao i do sada, samo uz korišćenje dodatnih FBML tagova. Na žalost, nećete pronaći FBML tagove za sve komponente koje inače viđate u Facebook aplikacijama pa ćete morati da pravite svoj HTML i stilove da biste dočarali Facebook look & feel. Takođe, neki postojeći FBML elementi se ne mogu prilagoditi u potpunosti vašoj potrebi pa ćete opet morati sami da pravite HTML i stilove da uradite ono što želite. Ovo dosta umanjuje upotrebnu vrednost FBML-a, ali se on ipak stalno dopunjuje novim elementima i opcijama, pa verujem da će postati mnogo upotrebljiviji ubuduće. Takođe, postoji i mesto gde sami možete predložiti i zatražiti novi FBML element koji biste želeli da vidite.

Nema komentara | Tagovi: Uncategorized

Dodajte komentar