30 November 2007 - 22:40Web test

Završi se i taj Web fest, manifestacija koja se više meseci odvijala sa ciljem da populariše korišćenje Interneta u Srbiji. Čekao sam kraj da vidim kako će se sve završiti pa da iznesem i svoje mišljenje o svemu tome.

naslovi_nagrada_publike.pngKrenuo bih od kraja. Naslovi.net su od strane stručnog žirija nominovani za najbolji informativni sajt što je svakako veliko priznanje s obzirom na ljutu konkurenciju u toj kategoriji. Priznanje je očekivano otišlo u B92. B92 je sajt sa dugom tradicijom i bogatom istorijom iza koga stoji i jaka medijska kuća a i dugo godina je bio glavni pokretač razvoja weba kod nas, tako da u borbi Davida i Golijata Naslovi nisu imali velike šanse pa ulazak u finale smatram velikim uspehom. Iako po forumima i blogovima ima zamerki na to da su u izboru učestvovali sajtovi članova žirija ili medijskih sponzora, meni to lično ne smeta jer ovo takmičenje, kao i svako drugo, vidim samo kao još jedan dodatni način za promociju Naslova.

Naslovi.net su osvojili nagradu publike. Moram priznati iznenađujuće, jer je sistem glasanja korišćenjem mail adresa kao identifikatora krajnje problematičan i sklon zloupotrebama. U pojedinim kategorijama sa jakim zajednicama kao što su forumi, razvio se i pravi rat u skupljanju glasova. Naslovi su postavili banere za glasanje i prijatno sam iznenađen odzivom posetilaca sajta koji su glasali za Naslove i ovom prilikom zahvaljujem se svima, mada bih voleo da znam o kojim brojkama se tu zapravo radi.

Elem, iako se slažem da je nagrada publike krajnje problematična, ako već postoji, organizatori su mogli bar da se potrude da nam na nekom A4 listu odštampaju i neko priznanje. Ovako, wfest je na sajtovima dobio besplatnu baner promociju a oni ni da nam daju neko papirče. Beše malo i neprijatno što je B92 u svojim današnjim vestima prisvojio i nagradu publike, ali je greška kasnije ispravljena, no uz pogrešno spelovanje pa su naslovi.net postali (i ostali) nalsovi.net. Hm… Ja o njima sve najbolje a oni tako…

No, kao manifestacija koja ima za cilj da populariše upotrebu Interneta, web fest jeste za pohvalu. U priču su uvedene ličnosti koje sasvim sigurno mogu više da doprinesu popularizaciji Interneta u širokim narodnim masama od nekih tamo blogera i IT geekova. Ja sam praktičan, meni nagrade nisu potrebne, ali kada bi svako drugo domaćinstvo u Srbiji imalo ADSL, lako bih sebe mogao da “nagradim” nekim egzotičnim putovanjem tako da je za IT industriju dobro što se ovakve manifestacije održavaju.

Celo glasanje, bilo žirija, bilo publike je pomalo smešno uzevši u obzir da je bilo nominovano 1389 sajtova. Kapiram da je cela priča morala oko nečega da se vrti, ali sa 1389 nominacija bolje bi bilo da su wfest pokrenuli sa ciljem da naprave neki srpski web direktorijum nalik na dmoz.org nego izbor za “najbolji sajt”, šta god to značilo. Mislim da bi se takvom akcijom izbegle i sve rasprave o žiriju i glasanju.

Kad smo već imali i glasanje publike, sama procedura glasanja je morala biti malo bolje objašnjena ukoliko je već cilj akcije popularizacija Interneta. Iz iskustva znam kakva je percepcija prosečnog Internet korisnika u Srbiji, tako da ako ćemo već da naučimo svakog kako da otvori nalog na nekom sistemu, onda se to mora uraditi mnogo bolje, da se nacrta i oboji.

Dakle sve u svemu… OK, bilo i prošlo, moglo je i mnogo bolje, a da li će imati nekog dugoročnijeg efekta, ostaje da se vidi.

Dodatak

Pošto smo u fazonu glasanja, evo i kako sam ja glasao na web fest glasanju, uz obrazloženje svakog glasa, krajnje subjektivno i uz ograničenje da nisam glasao u svim kategorijama niti sam pregledao svih 1389 nominacija. :)

Informativni: Naslovi.net
Ne može subjektivnije od ovoga. ;)

Poslovni: Polovni automobili
Igrom slučaja, nedavno sam malo gledao ponudu četvorotočkaša pa sam koristio i Polovne automobile. Poznata ideja iz sveta dobro implementirana za naše prostore, a tu je i prateći blog za ljude koje zanima ova tematika. Za pohvalu je naravno i to što Telenor, Gorenje i ostale velike kompanije sve više ulažu u svoje sajtove, ali između velike komanije i malog preduzetnika ja ću uvek prednost dati ovom drugom.

Multimedijalni: CityMap
Lokalpatriotski, interaktivna mapa grada Kragujevca na Internetu.

Blog: Svakodnevica
Objektivno. Kao što sam rekao da je B92 bio pokretač weba u Srbiji, i Svakodnevica je prvi pravi blog na zasebnom domenu i jedan od pokretača blogovanja u Srbiji. Možda su se u međuvremenu pojavili i neki bolji i kvalitetniji blogovi, što je opet subjektivna stvar, ali mislim da je žiri morao da nagradi Goranovo angažovanje svih ovih godina.

Forum: DevProTalk
Subjektivno, jedini forum koji pratim i učestvujem. ES i Dizajn Zona, MyCity, Burek i ostali, sasvim sigurno zaslužuju sve čestitke. U ovoj kategoriji je možda najviše izražen problem baba i žaba, jer ne znam šta konkretno treba oceniti, posećenost, dizajn, broj tema, kvalitet diskusija, rad moderatora? Elem, nevezano sa glasanjem, generalno smatram da forume treba izbegavati jer se na njima lako izgubi puno vremena. ;)

To je to, ostalima želim više sreće u narednom izvlačenju. :)

Dodatak B: Evo i još nekoliko utisaka iz blogosfere: Vlada Zirojević, Blogowski, Samo malo, Svakodnevica, Kicosh, Poglavica

Nema komentara | Tagovi: Uncategorized

Dodajte komentar