11 November 2007 - 22:38Srećan rođendan

Kome? To sam se i ja pitao kada su pre neki dan na mail počele da mi pristižu rođendaske čestitke, ne puno, ali čim ih je bilo više od jedne shvatio sam da nije reč o slučajnosti. Rođendan Naslova je bio letos, a i ko je hteo da čestita uradio bi to preko blog komentara. Moj rođendan neće još… Kome onda čestitaju!?

Onda je stigao mail koji mi je sve razbistrio. “Srećan rođendan svima vama u Telenoru…” ili nešto slično, nije ni bitno, uglavno sve je postalo jasno. U toku je promotivna Telenor kampanja u čast nijihovog prvog rođendana u Srbiji u sklopu koje se dele i bonus krediti ako im čestitate rođendan, a baner za kampanju se vrti i na Naslovima. Videvši Telenorov baner sa desne strane, korisnici bi klinuli na link za kontakt u dnu stranice (!?) i tu bi poslali svoju čestitku Telenoru, previdevši naravno i sve instrukcije na kontakt strani kome će ta poruka zaista biti prosleđena. Nadam se da niko ne očekuje i bonus kredit. :)

Ovo naravno nije prvi put da mi stižu poruke koja nisu ni u kakvoj vezi sa Naslovima i pomenute instrukcije na kontakt strani su postavljene tu upravo da bi donekle smanjile broj ovakvih poruka. Obično su mi upućivane poruke čije bi odredište trebale da budu medijske kuće čije vesti Naslovi indeksiraju, prijave za SUP ili neka pitanja za 988, ali moram priznati da je ovo prvi put da je jedan baner napravio toliku zabunu zbog čega i nisam odmah provalio o čemu se radi i kome to čestitaju rođendan.

Sve ovo na žalost upućuje na zaključak da je percepcija jednog prosečnog Internet korisnika u Srbiji na veoma niskom nivou i da korisnici još uvek ne mogu da razdvoje osnovne pojmove na Internetu kao što su sajt, email, baner, link, tekstualna reklama ili agregator vesti. Pročitajte i tekst Gorana Aničića koji analizira ponašanje Internet korisnika u Srbiji na primeru jednog zapisa sa online izdanja PC Magazina. Verujem da se svaki sajt čije posetioce čini nešto širi krug ljudi od onih koji stvaraju domaću blogosferu susreće sa problemima ovog tipa.

Ruku na srce, siguran sam da je i situacija u svetu slična, ali ipak mislim da nije gora nego kod nas. Da li ste primetili da je na svim posećenim sajtovima u svetu uvek potrebno da prođete 3-4 koraka kako biste konačno stigli do nekog feedback formulara kojim možete kontaktirati podršku?

Update: A pogledajte tek ove komentare na PC Magazinu na zapis o Telenorovom rođendanu. :)

1 Komentar | Tagovi: Uncategorized

Komentari:

  1. [...] je morala biti malo bolje objašnjena ukoliko je već cilj akcije popularizacija Interneta. Iz iskustva znam kakva je percepcija prosečnog Internet korisnika u Srbiji, tako da ako ćemo već da naučimo [...]

Dodajte komentar